Stap in de kracht van je held

Je kent het vast wel. Het is donker in je kamer. Je wilt het licht NIET aandoen. Je hebt geen zin in fel licht, omdat het nacht is en je net bent opgeschrikt uit je slaap. Door een geluid misschien. Of van de honger. Je wilt niemand wakker maken. Niemand hoeft te weten dat jij, in je eentje, door het huis scharrelt. Het is jouw kleine avontuur. Net iets spannender door op de tast te vinden wat je zoekt. Wie kent jouw eigen huis beter dan jij zelf?

Ouders, leerkrachten, jongeren en kinderen; allemaal herkennen we dit gevoel. Spannend, maar te doen. Je hebt de touwtjes in handen. Je overwint (kleine) obstakels. Je keert tevreden terug naar je warme bed. 

Ik schrijf dit voor die momenten dat het terrein niet bekend is en de obstakels te groot zijn. Zo groot dat je ze niet aandurft. Je niet om hulp vraagt. Dan is deze cursus iets voor jou. 

In de donkerste grot die je niet in durft, ligt je schat begraven. Dat zegt Joseph Cambell in zijn boek. En daar gaat mijn cursus over. 

Iets moeilijks wat je moet leren? Iets dat je nog nooit gedaan hebt? Iets wat al een keer grandioos mislukt is? Je moet eigenlijk een held bij je hebben. Iets of iemand met krachten die altijd bij je is. Waar je altijd toegang toe hebt. Een slimme professor die je helpt bij presentaties en toetsen. Een leeuw naast je waardoor je je dapper voelt. 

Over helden gesproken. Wist je dat de acteur die Superman speelde, na een val van een paard in een rolstoel terechtkwam? Dat hij ondanks dat stug door bleef acteren, en zelfs een stichting opzette die mensen helpt die ook in een rolstoel zitten? Ja? Weet je dan ook dat de zoon van de acteur, Will Reeve, dit werk, na de dood van zijn vader, heeft voortgezet? 

Ik wist het ook niet, totdat ik op zoek ging naar mijn eigen helden. Superman. Anna. Ja, die, het grappige, warme en slimme zusje van Elsa. Helden die klaar staan om van je leven een heldenverhaal te maken.  Met hun eigen hulpmiddelen. De toverdrank van Asterix. De ring van Frodo. De pijl en boog van Merida in Brave. 

Kies de held die het meest voor jou betekent. Stop het hulpmiddel in je zak. Ga je huis uit en de donkere grot in op zoek naar de schat. Zodat je in elke donkere grot altijd het licht aan kan doen. Eventjes maar. Ik leer het je.